Tippek Adósoknak

Ahhoz, hogy elérhesd a céljaidat, keményen kézbe kell venned a pénzügyeidet.

Az egyik legjobb pénzügyi tanács, amit adhatunk, az az adósságaidtól való megszabadulás, méghozzá minél hamarabb.

Ha van hitelkártyád, gondoskodj róla, hogy minden hónapban kifizesd az itt felgyülemlő összegeket. Ezzel biztosíthatod magad, hogy ne terheld magad egyre növekvő adósságokkal, ahogy tolod magad előtt a tartozásaidat, adósságcsapdát előidézve magadnak.

A diákhitel rendkívül hasznos lehet, ha saját forrásból nem tudnád lefolytatni a kellő tanulmányokat, amelyek a jövődet garantálhatják. Ez egyfajta befektetésnek tudható be, de érdemes ezt a hitelt mielőbb rendezni.

Sokan ajánlják a jövedelemarányos visszafizetési módokat, ezekkel azonban légy óvatos, hiszen ahogy a jövedelmed dinamikusan fejlődik, ez óriási ráfizetés is lehet.

Ha leszámoltál az adósságaiddal, vedd alapszabálynak, hogy nem költöd el többé a jövő bevételeit a ma kényelme érdekében. Ezzel komoly bizonytalanságnak teszed ugyanis ki magad, így érdemes törekedned a pénzügyi stabilitásra.

Az egyes adósságráták sokat segíthetnek számodra abban, hogy kordában tudd tartani a tartozásaidat. Példaként az alábbi limitek szolgálhatnak neked:
A fogyasztási hiteled ne legyen több a bevételed 20 százalékánál
A lakáshiteled ne legyen több a bevételed 28 százalékánál
A teljes adósságod pedig ne legyen több a bevételeid 36 százalékánál

Sose vállalj felelősséget olyan hitelért, amelyért nem egyedül felelsz, hacsak nincs olyan ember, akivel 200 százalékos biztonsággal meg mersz lépni egy ilyen lépést. De még ekkor is inkább külön-külön vegyétek fel a hitelt két részletben.

Alapszabály, hogy a ma költései érdekében sose pazarold el, éld fel a jövőre szóló megtakarításaidat. Ez egyfelől komoly kedvezményektől foszthat meg, úgymint az adómentesség a nyugdíj-megtakarításokhoz.

Itt van 5 fontos gondolat a könyvből, amit jó lenne / jó lett volna még 25 éves korunk előtt megtanulni:

A pénzügyeket nem lehet elválasztani az élet egyetlen más területétől. Nincs jobb vagy szabadabb életet, anélkül, hogy tudatosan kezdenél el gondolkodni a pénzügyeidről. Miért? Mert a pénzkezelési szokásaidtól függ, hogy ott tudod-e hagyni a munkát, amit utálsz, vagy hogy el tudsz-e kezdeni egy vállalkozást. Ettől függ, hogy mennyi közös élményed és emléked lesz a gyerekeiddel, vagy hogy meg tudod-e valósítani a régi álmaidat vagy álom marad örökre.

Azt tanítják nekünk, hogy hitel jelenti a szabadságot, amivel bármit megtehetsz vagy megvehetsz, amire amúgy nem lenne lehetőséged. De ez nem igaz. Amikor adósságod van, és nincs mellette megtakarításod, akkor a 9-5ig mindennapos rutin kötelezővé válik, nincs választási lehetőséged. Nem engedheted meg magadnak, hogy felmondj, bátran elmondd a véleményed a munkahelyeden, vagy hogy valami miatt kirúgjanak.

A legtöbben több jövedelemre vágyunk, hogy a pénzügyi és egyéb problémáinkat megoldjuk, vagy hogy szabadabb életet élhessünk. Önmagában viszont ez kevés. A titok a megtakarítás, ami a választás szabadsága. Ha van megtakarításod, otthagyhatod az állásodat, ha már nem bírod a főnöködet elviselni. Vagy ha elveszted az állásodat, a megtakarítás az, ami megadja a szabadságot, hogy megtarthasd a házad és az autódat. A megtakarításod fedezi a költségeidet, ha valamiért kiesik a munkával megkeresett havi jövedelmed.

A könyv arra tanít, hogy tudatosan és függetlenül válaszd meg a saját pénzügyi utadat, a saját céljaid és az értékrended szerint. A bevételeidet és kiadásaidat is ehhez integráld. Ameddig nem tudsz társadalmi normáktól, reklámoktól függetlenül gondolkodni, addig nem leszel anyagilag sem független.

A minél több, annál jobb filizófia helyett az “elég” pontot érdemes meghatározni. Ez a pont mindenkinél más. Ez az a jövedelem szint, ami kényelmesen fedezi a szükséges kiadásaidat, de nem tartalmaz olyan fölösleges kiadást, ami nem a céljaidat szolgálja és nincs összhangban az értékrendeddel. Ezzel tudod a legtöbbet kihozni egy adott pénzből, és minden plusz jövedelmedet, ami efölött keletkezik, megtakarításokba tudod fektetni.

Rendelkezik már hitelkártyával, vagy tervezi az igénylését? Alaposan fontolja meg, mikor és hogyan használja, mert az elsőre kihagyhatatlannak tűnő ajánlat számos kockázatot rejthet! A Pénzügyi Navigátor Tájékoztatóiban számos, hitelkártyával kapcsolatos kérdésre választ talál.

Egy hitelfelvétel hosszú távon hatással van az Ön és családja életére, ezért mindig megfontoltan, körültekintően döntsön! A Pénzügyi Navigátor Tájékoztatóiban számos, hitelfelvétellel kapcsolatos kérdésre választ talál.

Pénzügyi Navigátor a tudatos fogyasztókért

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény az MNB feladataként jelöli meg a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét, illetve a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeinek védelmét.

 Ennek keretében az MNB a Pénzügyi Navigátor részeként egy digitális biztonság platformot is létrehozott.

A témával kapcsolatos cikkek és bejegyzések az alábbi linken érhetőek el:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/digitalis-biztonsag

 

Van már bankszámlád, bankkártyád? Rendszeresen netbankolsz? Esetleg Diákhiteled van? Olvasd át a Pénzügyi Navigátor füzetét, és megtudod, miért fontos már diákként foglalkozni a pénzügyekkel!

Ahhoz, hogy elérhesd a céljaidat, keményen kézbe kell venned a pénzügyeidet.

A havi kiadásaid és bevételeid alapján készíts költségvetést. Ez lesz az eszközöd ahhoz, hogy minden hónapban tovább tudj haladni a magad számára kijelölt úton. A költségvetés ugyanis megmutatja neked pontosan és félreérthetetlenül, hogy merre tartanak a pénzügyeid.

A nettó jólét adja meg az összképet a pénzügyi helyzetedről. Ez nem más, mint az összvagyonod és a tartozásaid különbsége. Ezt folyamatosan figyelemmel kell tartanod a büdzséd elsőszámú adataként. Innen jöhetnek a részletek.

Ha elektronikusan vezeted a pénzügyeidet, sokat segíthet egy olyan megoldás, amely összegzi számodra a főbb számokat és trendeket. Ennek segítségével bármikor rá tudsz nézni a pénzügyi helyzeted alakulására, hogy összességében mi a kép. Ma számtalan online megoldást és applikációt találsz ehhez, amelyek regisztrálják a kiadásaidat és bevételeidet, majd kimutatásokat, diagramokat készítenek neked ezek alapján az áttekinthetőség kedvéért.

Folyamatosan kövesd nyomon a hiteleid és hitelkártyáid alakulását. A pénzügyeid jó pályára állításához az egyik első lépés az adósságaid rendezése kell legyen. Addig is azonban, amíg ennek a munkának a végére érsz, folyamatosan kövesd ezek alakulását, hogy ne érjen semmi negatív meglepetés, ami miatt elcsúszhatna a törlesztési terved.

Amíg az ember egyedülálló, de legalábbis nincsenek gyermekei, könnyebben, rugalmasabban alkalmazkodik a helyzet változásához. Mikor azonban már felelős vagy a családod életének stabilitásáért, akkor már nem biztos, hogy a határozatlan időre szóló albérletek megfelelő biztonságot nyújtanak. Sokan kihagyják az ingatlantervezést a pénzügyi számításukból, ez azonban az egyik első pontja kell legyen a terveidnek.

A magad és a családod biztonsága érdekében meg kell kötnöd a szükséges biztosításokat. Ezek között legyen, amely a vagyontárgyaidat, az ingatlanodat vagy épp a testi épségedet biztosítja, hogy baj esetén legyen miből kárpótolnod magad.

Az adód mértékének befolyásolására attól függően van lehetőséged, hogy milyen formában dolgozol, vállalkozóként, munkavállalóként, a céged milyen címen jelent be és így tovább. Mindenesetre akármennyire van is módodban spórolni az adóddal, érdemes számon tartani ennek mértékét és a fő adóváltozásokat, hogy kihasználhasd a kínálkozó kedvezményeket. Ennyivel is könnyíthetsz majd a pénzügyi terved kiadási oldalán.

A változás előidézésének legjobb módja, ha minél konkrétabb célokat tűzöl ki magad elé, amelyek motiválnak, tartani tudod magad hozzájuk. Ezek a célok így segítenek megváltoztatni az életedet.

Fixálj a naptáradban egy időpontot minden hónapban, amikor a „pénzügyi edzőpartnereddel” megbeszélitek, ki merre halad, és kinek mi a terve. A segítségükkel újraértékelheted a terveidet, finomhangolhatod őket a kapott vélemények, visszajelzések alapján. Sőt tippeket adhattok egymásnak, hogy egymás tapasztalataival könnyebben haladjatok előre a céljaitok felé, és ne kövessétek el ugyanazokat a hibákat.

A háztartási költségtervezésnek számtalan formája létezik. Olvassa át a Pénzügyi Navigátor tájékoztatóját, hogy megtudja, miért fontos ez, és készüljön fel a tudatos pénzügyi tervezésre!